Goodbye Vietnam...Hello Cambodia!
Door: Bregje
Blijf op de hoogte en volg Bregje
21 November 2007 | Cambodja, Phnom-Penh
In een grote stad waar we de eerste nacht sliepen heb ik 's avonds nog een massage demonstratie gekregen. Op straat lag een man die zo'n massage kreeg. Ik mocht op een stoel gaan zitten...kreeg een potje (zonder bodem of deksel) op mijn schouder die helemaal vacuum trok en daarna ging de man mijn rug masseren. Na een minuut had ik er alweer genoeg van want dat potje -wat nog steeds aan mijn schouder hing- begon behoorlijk pijn te doen! Ik heb daar nog een week een soort hele grote, ronde 'zuigzoen' aan over gehouden!
De derde dag zijn we met de boot de grens overgestoken. Mooie uitgestrekte landschappen met heel veel water onderweg. Het oversteken van de grens stelde eigenlijk niet veel voor. Je paspoort laten zien bij de Vietnamese kant...stukje verder varen en weer je paspoort laten zien aan de Cambodjaanse kant. eenmaal in Cambodja moesten we nog 5 uur op de boot zitten en daarna nog anderhalf uur met de bus om in Phnom Penh te komen.
We zagen gelijk veel verschil tussen Vietnam en Cambodja. Cambodja is namelijk veel vlakker (haast geen bergen dus), andere stijl van bouwen, veel meer houten/ rieten hutjes dus ook heel wat armer en de mensen zijn donkerder en groter.
Het leven hier is wel wat duurder dan in Vietnam. Dit komt omdat ze alles met de Dollar betalen. Voor avondeten betalen we ongeveer $3 p/p, in Vietnam was dit ongeveer $1,5 p/p. Maar het eten is hier wel echt super lekker! Ook weer rijst en noodles maar met andere sauzen.
In Phnom Penh zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe camera (voor mij maar ook voor Lot, er zat namelijk een virus in haar camera en daardoor kon die geen foto's meer maken). Maar we zijn ook nog naar het Tuol Sleng museum geweest. Dit is eenoude gevangenis van de Khmere Rouge waar ze gevangen martelden om informatie los te krijgen. Honderden onschuldige mensen hebben daar vast gezeten. Alle foto's van de gevangenen zijn daar ook nog te zien en de cellen waarin ze vast zaten. Het was echt een vreselijk plaats om rond te lopen en Lot en ik werden er allebei stil van. Daarna zijn we doorgegaan naar de killingfields. Hier werden de gevangenen van Tuol Sleng naar toegebrecht en werden ze met een stok tot dood geslagen of ze werden onthoofd (want kogels waren te kostbaar). Na dit gebeuren werden ze met honderden in een graf gegooid. Op de bordjes kon je lezen welke lijken er gevonden waren: mannen zonder hoofd, kinderen, vrouwen enz. Vreselijk was dit. Je kunt je niet voorstellen dat je dat je eigen volk aan kan doen. Hier moesten we dus even een dagje van bijkomen.
We zijn in Phnom Penh ook nog naar het paleis en de pagode geweest. Dit was echter het geld niet waard! Mooie pagode maar je kon niet naar het paleis. Ook zijn we de laatste dag nog naar een schietbaan geweest (beetje tegenstrijdig misschien met wat hier allemaal is gebeurd, maar we wilde wel een keer ervaren hoe dat was om een geweer te schieten). We hebben met een AK-47 wat kogels geschoten. Best spannend en er komt me toch een geluid vanaf! Wat een knallen!
Nu zitten we al een paar dagen in Sihanouk Ville. In het zuiden van Cambodja aan zee. We hebben ook nog op een eilandje gezeten voor de kust van Sihanouk Ville: Bamboo-island. In een primitief hutje, aan het witte strand met palmbomen. Een handje vol toeristen en daarnaast alleen maar stilte. Erg relax was dat!
Morgen vertrekken we naar Angkor Wat (Siem Reap). Dat is een hele grote tempel-stad waar we 3 dagen zullen verblijven voordat we doorgaan naar Thailand. Ik ben erg benieuwd naar Angkor Wat! Heb er dus ook erg veel zin in!
* Klein ongelukje gebeurd op de boot: Ik had mijn camera naast me op een paal gelegd in de boot, ik ging verzitten en ik stoot mijn camera van de paal af. Ik had echter niet gezien dat er een ruimte was tussen de boot en het dek, mijn camera viel er tussen. Onder het dek stond heeeeeeeel veeeeeeeeel water. Mijn camera heeft nog 3 uur in het water moeten liggen voordat ze hem eruit konden halen. Een dag later heb ik hem nog geprobeerd aan te zetten, maar hij is officieel overleden. Gelukkig staan alle foto's nog wel op mijn geheugenkaart! *
21 November 2007 - 14:56
Annemiek:
Lieve Bregje
Wat een fantastisch verslag heb je weer geschreven. En wat doen en zien jullie toch veel.
Met je nieuwe camera maak je ook weer adembenemende foto's.En de foto's bij de massagraven zijn erg indrukwekkend, wat een narigheid is dat toch geweest, in zo'n mooi land.
Veeeeeeeeeeeeeeeeeeel plezier en een dikke kus.
Annemiek
21 November 2007 - 15:17
Didi:
He die Breg en Charlotte,
Het is gewoon niet eerlijk. Ik heb net 22 rapporten geschreven en uitgedeeld en moet morgen tot 22.00 uur op school zitten voor de gesprekken en dinsdga weer en jullie zitten lekker in een bootje op de rivier te genieten. Kunnen we niet even ruilen voor een weekje of wat langer. Tja dat willen jullie natuurlijk niet he, snap ik ook wel hoor. Je hebt er niet voor niks zolang naar uitgekeken om dit allemaal te doen. Nou geniet er nog van en schrijf maar zo vaak je kan.
Groetjes Didi -
21 November 2007 - 15:26
Piet En Sylvia:
Bregje en Lot,
De foto's blijven erg mooi, de beschrijving wordt steeds spannender, ga zo door. Het thuisfront maakt de reis op deze wijze bijzonder mooi mee.
Wederom bedankt en uiteraard wachten wij verder op vele mooie belevenissen. Wij hopen dat jullie dat ook volhouden.
Veel groetjes van ons.
Piet en Sylvia -
21 November 2007 - 17:46
Claartje:
Hoi Breg
Je kunt helemaal niet zien dat je het eng vindt met die slang om je nek!! Het ziet er erg ontspannen uit!! Leuk verslag. Ik ben benieuwd naar de foto's van Angkor Wat.
Misschien dat we elkaar morgen online zien??? ff bijkletsen.
XXX mama -
22 November 2007 - 11:41
Marianne:
Jeetje wat hebben jullie het toch heerlijk!!
Liefs Marianne -
22 November 2007 - 11:58
Sylvia:
Hai Bregje,
Spannende dingen maken jullie mee. Als je bij Siem Reap bent, moet je proberen een stukje verder weg te gaan met een gids. De meeste mensen gaan naar de (overigens heel mooie) bekendste tempel, maar ik heb van vrienden gehoord dat je met een gids ook een stuk verder kunt en die tempels zijn ongerepter.
Hebben jullie al geprobeerd die camera met virus opnieuw te formatteren? Misschien kun je daarover iets lezen op de site van het cameramerk.
Groetjes Sylvia -
22 November 2007 - 21:21
Hester:
Ha Breg (en Lot)!!!
What else to say...het is volgens mij allemaal echt supergeweldig..! En dan zijn jullie nog maar net begonnen! Gaaf elke keer die reisverhalen en gave foto;s! Tsja hier...: donker, regen, herfst en oh ja: Sinterklaas weer in het land ;-) Geniet en tot de volgende update! Lfs Hester -
23 November 2007 - 14:32
Karlijn:
hahahaha bregje en een slang om d'r nek!! hihihi ;)
Leuk/ mooi verhaal wederom!!
Ik stuur je ff een mail via je hotmail!
xx -
25 November 2007 - 13:19
Tobi En Claire:
He Bregje!
We hebben je site gevonden!
Zitten jullie al in Bangkok?
We vonden het erg gezellig op ons onbewoonde eilandje!
Nu nog even de site van Charlotte vinden.
Liefs
Tobi en Claire -
28 November 2007 - 23:04
Suzie En Ineke:
hoi breg en lot,
samen met mam het volgende avontuur gelezen! erg mooi!
wat een pech met jullie camera's, maar de foto's zijn geweldig!
veel plezier nog in huppelde pub wat en dan op naare thailand..
dikke kus -
01 December 2007 - 11:32
Bart En Annemieke:
He Bregje (en Charlotte)
Even een berichtje vanuit prachtig Laos!
We missen jullie wel hoor, we drinken haast geen cocktails meer, alleen maar Bia Lao, ook erg lekker trouwens!
Geniet van jullie laatste paar daagjes in Azie en heel veel plezier in Australie en Nieuw Zeeland!