Ninh Binh en omgeving
Door: Bregje
Blijf op de hoogte en volg Bregje
20 Oktober 2007 | Vietnam, Hué
Vanuit Hanoi boeken we een open-bus ticket die ons door heel Vietnam kan brengen (tot aan Ho Chi Minh stad). Onze eerste stop is Ninh Binh. Een plaatsje dat op zo'n 90 km (zuid) van Hanoi ligt.
Ons was een super de luxe nieuwe bus beloofd, met aico en hele grote stoelen. Bij de bus aangekomen leek het net een gewone nederlandse stadsbus (ook met plastic stoelen) en geen airco. Flink zweten dus op die plasticstoeltjes in 25 graden.
Eenmaal in Ninh Binh aangekomen staan de mannen van ons hotel ons op te wachten bij de bus! Wat een luxe! Op de motorbike naar het hotel gebracht!
De volgende dag hebben we Ninh Binh een beetje verkend. Klein stadje met aardige mensen...maar je kunt er moeilijk een restaurant vinden (een half uur lopen zoeken). Niet erg veel te doen, dus hebben we een fietsen gehuurd voor de volgende dag.
We zijn naar Tam Coc gefietst en hebben daar een bootje gehuurd. (Grappig, daar roeien de mensen met hun voeten!). Ons bootje voer ons onder 3 grotten door, waarvan een 127 meter lang. Onze hoofden werden door de roeister omlaag geduwd, anders zouden we met ons hoofd tegen het plafond van de grot stoten. Aan het einde van de boottocht haalde de vrouw opeens een aantal geborduurde doeken te voorschijn. Afgrijselijk...niet eens mooi voor het oudere publiek. wilde ze ook nog dat we er 5 dollar voor zouden betalen. Toen ze eindelijk door had dat we echt niks zouden kopen, was ze stront chagerijnig.
Na de boottocht besloten we maar om de 3 km naar een pagode te lopen. 'Eitje' zou je denken. Aan die 3 km kwam maar geen einde. In de hitte, langs de rijstvelden en maar geen pagode in zicht. Zwetend en wel kwamen we bij de pagode aan. Het was de moeite waard. Mooie tempel gebouwd tegen de rotsen aan. na nog wat trapjes beklommen te hebben, besloten we om maar de bus terug te nemen. We hebben een groep (maleise) toeristen gevraagd of we met hen terug mochten rijden...en dat mocht! We zijn nog door wat mooie landschappen gefietst en hebben aan het eind van de dag vermoeid maar voldaan de fietsen weer ingeleverd.
De volgende dag zijn we naar Cuc Phung (nationaal park) geweest met de motorbike. We zijn daar naar een opvang/ rehabilitatiecentrum voor apen geweest. Daarna zijn we doorgereden naar weer een grot (het barst hier van de grotten). Deze was echter anders...we moesten een zaklamp meenemen. De grot was echt pikkedonker en mega groot. Overal kon je wel onderdoor kruipen of langs smalle doorgangen lopen. Hier had 7000 jaar geleden blijkbaar ook iemand gewoond en de grot was gebruikt als tombe (skeletten liggen in Hanoi). We hebben over rotsen geklommen, stenen in het water gegooid om naar de overkant te komen en door de smalle doorgangen gelopen. Was echt spannend! Na het verkennen van de grot hebben we nog 7 km gelopen door de jungle. Daar heb ik de grootste boom ooit gezien. Hij was 1000 jaar oud en je had zeker 20 mensen nodig om de boom te kunnen omcirkelen.Zwetend van top tot teen kwamen Lot en ik aan bij het eindpunt.
's Avonds hebben we de bus naar Hue genomen (11 uur in de bus gezeten). Vandaag hebben we het rustig aan gedaan. Door Hue gelopen en een Tuktuk gepakt...hilarisch was dat! Een klein zitje, gemaakt voor 1 redelijke europeese kont...zaten we daar met 2 redelijk europeese konten. Lot achter, ik voor. Lot moest haar benen om mijn lijf vouwen omdat we anders niet in het zitje pasten.
Morgen gaan we de rivier op met een 'dragonboat', gaan we wat tombes bezichtigen en gaan we kijken hoe de punthoeden gemaakt worden.
Over 2 dagen zullen we weer verder reizen naar het zuiden.
Tot snel!
21 Oktober 2007 - 15:45
Floor:
VETTE BROMMERHELM!!!! Al klaar voor carnaval? Haha.
Wat maken jullie geweldige dingen mee en wat zien jullie veel van het land! Ben echt onwijs jaloers, maarja.... Flink sparen hier, haha, maar eerst moet het huis af zijn... Schiet trouwens aardig op, stucadoor is al bezig. Is een pietje-precies, dus het kan nog wel een paar dagen duren voor hij klaar is met zijn werk...
Verder alles goed hier. Net even op OZ gaan kijken hoe de heren verloren van Laren, niet interessant voor jullie om te lezen, maar dan blijf je toch een beetje bij haha. Het is hier trouwens onwijs koud! Altijd fijn om te horen als het bij jullie wel warm is, of niet???
Het is echt super om jullie verhalen te lezen! En wat een geweldige foto's hebben jullie al gemaakt!!!! Ik moet eerlijk zeggen dat Vietnam me nooit zo trok,maar nu ik jullie verhalen lees en de foto's zie..... Het lijkt me geweldig daar! Hoe gaat het met communiceren? Verstaan ze daar een beetje engels of is het allemaal handen en voetenwerk om jezelf verstaanbaar te maken? Geloof dat dat jullie wel goed afgaat! En hoe is het eten? Al iets gegeten waarvan je niet wist wat het was (en waarvan het misschien beter is om het zo te houden)?
Nou, geniet lekker van het leven daar en alle mooie dingen die jullie tegenkomen! Let goed op elkaar en blijf ons vooral veel op de hoogte houden!!!!!!!
Liefs Floor x -
21 Oktober 2007 - 20:26
Annemiek:
Hey Bregje en Lot
O, wat is het leuk om jullie verhalen te lezen. En dan die foto's... echt hilarisch die helm, dat je daar mee op straat gaat...
neem hem mee als souvenirtje, altijd beter als geborduurde doeken.
Hier gaat het leventje gewoon door, nou het leven is nooit meer gewoon als je Geert in een Elvispak hebt gezien...!!
Tot ziens en veeeeel plezier.
Annemiek (zeer jaloers!) -
22 Oktober 2007 - 08:51
Hester:
Het is geweldig daar zeg! Wat een ontzettende mooie foto's! Ik zou gewoon helemaal niet meer naar Down Under en nog verder afzakken, gewoon 5 maanden tjap tjoi blijven eten met je brommerhelm op...:-)Heb je nog genoeg tampons of moet je trouwe Avanti-club een doosje opsturen haha! We zijn nog niet bijeen geweest sinds jij weg bent hoor, de pizza smaakt nl. niet meer zo lekker zonder jou.....Om in stijl te blijven kunnen we met ons achterblijvers misschien beter een keer bij Hang Chow (de chinees op het Gerardusplein) afspreken, dus bij deze een invitation voor Marije en Suus --> wanneer doen we Foe jong haai en Tjap choi met Vietnamese loempiaas? Sturen we Bregje de left overs wel op hahahaha! Breg en Lot: geniet van jullie reis en keep us informed! Oh ja Lot: het dames 2 kerstdiner is op 22 dec., kom je even over?????? -
23 Oktober 2007 - 07:58
Marije:
Haha... die motorhelm??? Ik ga meer voor de hoed-doek combi van mevrouw links op de fiets!! Hoedje aangesnoerd met een mooie doek zodat hij niet wegwaaid (of misschien kwam ze net terug van de kaakchirurg...) en dan ook nog een kapje voor haar mond/neus, zodat ze volledig incognito op de foto staat (haha anders moest je zeker betalen voor de foto
;-).... lijkt me allemaal wat verstikkend werken... maar ja blijkbaar zijn de gassen vertikkender.... Hoewel ze natuurlijk wel mooi op poolposition staat... haha maar de vraag is voor hoelang??? Kortom een GENIALE foto!!!
Ik ben vandaag echt bevroren op mijn werk (anka vind het saai zonder je hoor!!) aangekomen... en ik had zelfs al handschoenen en das aan.... maar was natuurlijk wel op de fiets en had niet zo goed mijn gezicht beschermd als 'mevrouw'(had gewoon mijn das om mijn nek gedaan.... dom dom dom, moet ook over mijn oren, kaak en hoofd..)... toch ook eens proberen tegen de kou.... WANT HET IS HIER ECHT VERREKKES KOUD!!! (ook fijn om te weten toch?)
Nou veel plezier nog daar in de warmte.... Doei doei! -
29 Oktober 2007 - 13:59
Jan & Ghing:
Hi Bregje we are this moment with Gus coz he is not feeling well and besides we did some shopping for him. It is kind hard when your not around anyway, we will stay tonight with him. We missed you around here. We saw all the views which you sent it is indeed a beautiful place. I guess you will love the Phil. too if you find the chance to visit. We are now saving for the coming year to the coming trip for eight to a year stay.Give our greetings to Charlotte and take care we love you! -
29 Oktober 2007 - 22:16
Saynur:
heey bregje, wat leuk zeg allemaal,ik was wel benieuw waar je zat en wat je deed,kei leuke foto's en ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat je dit allemaal durft te doen super zeg. En let goed op je zelf en verder nog veel plezier. Met mijn gaat het wel goed, ik ga binnenkort starten met reintegratietraject voor vinden naar een leuke en duurzame werk, ik ben benieuwd wat ze allemaal in petto hebben voor mijn
doeii