Tour door het Noord-Oosten

Door: Bregje

Blijf op de hoogte en volg Bregje

14 Oktober 2007 | Vietnam, Hanoi

Na veel gepingel en heel wat afgedingd te hebben, zijn we tot een accoordje gekomen om 5 dagen te reizen door het Noord-oosten van Vietnam. Onze reis brengt ons naar Ba-be Lake, Cao Bang en Lang Son.
De dag dat we vertrekken schrik ik 's ochtends wakker met de gedachte dat we onze 'pot' de avond daarvoor vergeten zijn. Snel kijken we bij de computer waar het geld zou moeten liggen en keer ik mijn tas ondersteboven. Weg! nog rondgevraagd, maar natuurlijk niemand die iets had gehoord of gezien. Flink balen (100 dollar kwijt), maar wel weer een lesje geleerd (altijd checken of je alles hebt!).
Onze gids komt ons ophalen bij ons hotel om ons naar de auto te brengen. Dit blijkt een super de luxe Jeep te zijn, wat een meevaller! eenmaal onderweg begint onze gids ook nog eens bijna vloeiend engels te spreken. Nog een meevaller! Want als ze hier zeggen dat iemand Engels spreekt moet je nog erg hard je best doen om ze te kunnen verstaan.
Onderweg zien we ongelooflijk mooie uitzichten waarbij je tot verweg kunt kijken over de rijstvelden waar Vietnamezen met punthoedjes op aan het werken zijn.

Bij Ba-be lake aangekomen zijn we echt weg uit de drukte. Ongerepte natuur staat op ons te wachten om ontdekt te worden. De auto stop bij een Paalwoning waar we 2 nachten bij een gezin zullen verblijven (homestay). Het ziet er allemaal prima uit! Het lijkt meer op een guesthouse dan dat het homestay is.
We hebben een wandeling gemaakt waar we de grooste spinnen die ik ooit heb gezien zijn tegengekomen. Ook rijdt er een brommer voorbij met daar achterop 2 varkens gebonden die het aan het uitschreeuwen zijn van angst. Vreselijk gezicht...maar dat is blijkbaar de manier om het vee hier te vervoeren voordat ze geslacht worden.

De volgende dag gaan we met een bootje het meer op. We leggen onze boot aan bij een grot waar de rivier onderdoor loopt. Wanneer we uitstappen komt het geluid van miljoenen vleermuizen ons tegemoet (ook de stank van hun shit). De grot is pikzwart en als je loopt voel je gewoon dat je over een berg guano loopt. De druppels vallen naar beneden (water of vleermuizenpoep????)Ik had iig wel het idee dat je de eerste was die de grot zag...dat was eigenlijk het meest indrukwekkende. Op de terugweg zijn we gestopt bij een waterval en een binnenmeertje. Bij dat binnenmeertje was er echt absoluute stilte...je hoorde alleen de vissen uit het water opspringen en de vogels. Jammer alleen dat de Vietnamezen het niet zo nauw nemen met hun afval. Overal waar je kijkt ligt wel plastic of karton.

De volgende dag vertrekken we naar Coa Bang waar we naar een markt zijn geweest. Drukke markt met smalle straatjes, waar echt iedereen ons aan zit te staren alsof wij de toeristische attractie zijn. Als je niet zo goed in je vel zit en je wilt mooi gevonden worden, moet je hier naartoe gaan, iedereen vertelt je hoe mooi je bent! Vanuit Coa Bang gaan rijden we richting de Chinese grens op weg naar een waterval. Ook hier is het landschap echt adembenemend. De mensen zijn hier echter wel erg arm, ze wonen nog in houten hutjes met rieten daken.
De waterval scheidde Vietnam met China (we hebben China dus ook nog gezien!). Enorm grote watervallen met blauw water. Ik heb al mijn angsten overwonnen en ben met kleren en al het water ingedoken (was nog dieper dan ik gedacht had).
De weg naar Lang Son was lang en erg hobbelig. Er kwam maar geen einde aan. We hebben zelfs nog 15 minuten moeten wachten omdat ze aan de weg aan het werken waren. de weg was helemaal opengebroken en ze hebben de gaten even snel gedicht zodat we weer verder konden rijden.

Lang Son staat bekend om zijn Chinese markt. Je kunt er goedkoop spullen kopen. Allemaal kitsch dus. Maar wel grappig om te zien.
Vandaag zijn we nog naar 2 grotten geweest waarin ze tempels hebben gebouwd om Boeddha te vereren. een man zat daar te 'bidden' omdat hij ernstig ziek was en vroeg aan Boeddha om hem beter te maken. Ze hebben hier niet de gebruikelijke Chinese Boeddha's, maar ze vereren vooral de vroewelijke Boeddha.

Nog wat weetjes over Vietnam en de Vietnamezen:
- Ze eten hier echt werkelijk alles: hond, kat, tijger, aap, slang, maaien enz enz. Dit komt omdat ze tijdens de oorlog tegen de Amerikanen helemaal niks meer te eten hadden. Wanneer ze bijv. een hond zagen lopen, begonnen ze al te watertanden. Deze gewoonte om alles te doden en te eten hebben ze na de oorlog voorgezet.
- De huizen hier zijn alleen aan de voorkant beschilderd. Dit omdat de verf erg duur is en omdat er altijd een kans bestaat dat je buren ook een hoog huis gaan bouwen en je de zijkant dus niet meer ziet. Wel een raar gezicht, grijze zijkanten en vrolijk gekleurde voorkant.
- Als je tijdens je maaltijd iets niet lust, of je hebt een botje over, kan je dit gewoon op de grond gooien. Geen probleem.

Dit was wel weer genoeg! Tot de volgende keer, ik ben benieuwd naar jullie verhalen!
Als je niet genoeg kunt krijgen van al deze avonturen kijk dan op: charlotteontheroad.waarbenjij.nu

• 14 Oktober 2007 - 18:00

Sylvia,marleen:

hoi Bregje en Charlotte
    Wat een verhalen,en dan die grote spinnen.Het is een fantastische reis,zo ver weg maar door jullie verhalen en foto's wel heel dichtbij.Groetjes van ons allemaal

• 16 Oktober 2007 - 11:02

Didi:

He Breg en Lot
    Ik heb wel een paar keer gegriezeld tijdens het lezen van dit stuk die spinnen idd en die vleermuizenpoep. gatverdekkie zeg. Maar jullie maken veel mee. Je moet alleen wel op je hoede blijven natuurlijk voor al die "aardige"
    mensen. Ik wacht met spanning af op het volgende bericht. Erg leuk om zo vaak iets te kunnen lezen.
    Dikke kus Didi

• 16 Oktober 2007 - 22:15

Claartje:

Hoi Bregje en alle lezers

Breg, ik ga voor jou bij deze een oproepje plaatsen.

Bregje maakt mooie foto's en deze wil ze graag aan jullie laten zien om de mooie reisverhalen die zij schrijft op te sieren.
    Het is mogelijk om via deze site
    (bij bestellen) ruimte te kopen zodat zij haar foto's kan uploaden en wij er volop van kunnen genieten. Ik weet zeker dat zij het geweldig zal vinden.

grt, moeder van Breg

• 06 November 2007 - 21:16

Piet Van Den Heuvel:

Bregje,
    Mooi verhaal, prachtige foto's,
    leuk om naar te kijken en leuk om het verhaal te lezen.
    Graag meer, we zullen het met vreugde bekijken, bedankt, tot meer ,...

Piet en Sylvia