Van rust naar drukte

Door: Bregje

Blijf op de hoogte en volg Bregje

10 November 2007 | Vietnam, Hanoi

Heerlijk even een paar dagen rust en genieten van niks doen!
De paar dagen in Miu ne hadden we zelfs heerlijk weer! Het was alsof het zonnetje in de gaten had dat we toe waren aan weer wat zon! We hebben heerlijk op het strand gelegen (niet lang, want we worden dan allebij ongedurig), bij leuke tentjes gegeten, een dode opblaas-vis gezienk, wat gezwommen en uitgeslapen.
's Avonds zijn we ook een keer naar het centrum geweest en hebben daar bij een wat sjieker restaurant gegeten waar we ons eigen visje uit konden kiezen. Dan denk je dat je duur bezig bent, maar uiteindelijk hebben we toch maar 10 euro betaald voor een bord vol met vis, drinken en een dessert.

De volgende dag voelde we ons toch wat te lui en zijn we met een Jeep naar de Sand-dunes gereden. Ze hebben daar hartstikke grote duinen (zonder helmgras) in het wit en in het rood. Zo groot dat het net woestijnen lijken. Erg indrukwekkend. Ook zijn we nog door een ravijn gelopen. Het ravijn bestond uit rode muren met daartussen witte kalkstenen rotsen. Om in dat ravijn te komen moesten we door een riviertje lopen. We hebben erg gelachen, in de modder gesprongen waar we tot aan onze knien in weg zakten.

De dag erna zijn we alweer vertrokken naar Saigon ofwel Ho Chi Minh City. Een grote, drukke maar redelijk moderne stad. Het is zelfs wat georganiseerder dan de rest van Vietnam (wat verkeer betreft). Wat de eerste avond al wel opviel was dat er veel kinderen dingen aan je probeerde te verkopen...kinderen van 4 jaar. De moeder staat dan toe te kijken hoe ze het doen. Meestal voeren de kinderen ook nog een act op of halen ze grapjes met je uit zodat je een pakje kauwgom van ze koopt.

Gisteren zijn we naar de de tempel van Cau Dai geweest. Een 'nieuwe' geloofsovertuiging die verschillende geloven (Boeddhisme, Christendom, Moslim enz) gecombineerd heeft om er een ideaal geloof van te maken. In de tempel hebben we een dienst bijgewoond waarbij de muziek van het Boeddhisme gecombineerd wordt met de klokslagen van het Christendom.
Daarna zijn we doorgereden naar de Cu Chi tunnels. De Vietcong heeft daar weerstand geboden tegen de Amerikanen. Ze verscholen zich in de tunnels zodat de U.S Army daar niet bij kon. De tunnels waren dus ook erg laag en smal zodat de Westerse-man daar niet doorheen kon kruipen. We zijn eerst door een wat bredere, aangepaste tunnel gekropen. Maar we wilde natuurlijk ook graag zien hoe een echte tunnel was, dus zijn we ook nog door een originele tunnel gekropen. We hebben in totaal 150 meter afgelegd en we waren helemaal bezweet en kopt toen we daar uitkwamen. Moet je voorstellen dat ze daar weken in verbleven! De Vietnamezen leefde in die tunnels: koken, eten, slapen...alles om maar niet ontdekt te worden door de Amerikanen.

Vandaag zijn we naar het War-museum geweest. Erg indrukwekkend! Foto's waarbij je toch wel even een brok in je keel krijgt: kinderen die afgeslacht worden, foto's van wat de Napalm en Agent Orange (ook een gasbom) met mensen doet, kinderen die nu geboren woorden met een afwijking omdat hun ouders de giftige gassen ingeademd hebben enz. Vreselijk.

Morgen vertrekken we met de boot richting Cambodja. Eerst zullen we nog 2 dagen doorbrengen in de Mekong-delta. De derde dag steken we de grens over en gaan we naar Pnomh Penh (hoofdstad van Cambodja). Heb er zin in!

• 11 November 2007 - 15:24

Floor:

Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeetje!!!!!!!!! Wat hebben jullie weer veel gedaan en gezien!!! Fantastisch en behoorlijk indrukwekkend, lijkt me!!!! Kunnen jullie alle indrukken nog een beetje verwerkt krijgen?
    Zo'n strandje en een mooie duin-slee-aktie lijken me erg lekker om even bij te komen en uit te razen... Ziet er allemaal geweldig uit!

Hier verder weinig veranderd, weer wordt kouder en natter, dus wie weet kunnen we hier binnenkort ook de sleetjes tevoorschijn halen haha. Van een duin af sleeën blijft toch leuker!!!!

Goede reis weer en lekker blijven schrijven!!!! Dan kunnen wij hier af en toe lekker wegdromen bij jullie belevenissen!!!

Liefs Floor x

• 12 November 2007 - 18:43

Piet En Sylvia:

We genieten nog steeds van de moooie reportage, blijf vooral daarmee doorgaan.
    We zijn vooral benieuwd naar jullie eetervaringen, hoe is dat in Vietnam ???
    Hoe duur is het leven voor juulie daar, waar slapen jullie ?
    Bedankt voor de mooie foto's en de duidelijke beschrijvingen.

• 15 November 2007 - 21:54

Claartje:

hoi Breg

Is je digi-camera al weer opgedroogd? Doet ie het weer/nog?
    Ben je al naar het Ankor Wat geweest?

Misschien dat ik je rond 20.00 uur (jullie tijd) online zie morgen (vrijdag)????
    Kunnen we even bijkletsen, anders maandag.

Doei, dikke kus en hug.

mama

• 16 November 2007 - 12:17

Marianne:

Jeetje! Jet hebt werkpaarden en luxepaarden....jullie lekker de weide wereld in en ik op een minikamertje of in de auto aan het werk....maar ja...ik hoop dat jullie lekker genieten, ook voor iedereen die thuis zit.....Bah...wat een pisweer hier!

Liefs Marianne

• 16 November 2007 - 21:20

Annemiek:

Ha die Bregje,
    Wat een heerlijke verhalen schrijf je toch.
    Ik merk wel dat jullie enorm genieten en veel op avontuur gaan. je schrijft ook over het War-museum, ja dat lijkt me erg indrukkend en weer heel anders als de overweldigende natuur.
    Toch een vreemd idee dat daar, nog niet zo lang geleden, een vreselijke oorlog heeft plaats gevonden, brrrrr.

Hier is het ook een soort van brrrr.
    Vanochtend heb ik het ijs van de autoruit moeten krabben en in Zuid_Limburg heeft het al een beetje gesneeuwd.
    Ik zou zeggen: wegblijven hier, voorlopig!!
    Harrie zit sinds midden september in Portugal en ook hij schrijft me en stuurt foto's met op de achtergrond een knal blauwe lucht.
    Tja, ik werk en ben al blij als ik 's-avonds voor de tv kan hangen met een zak chips en een biertje..... zie je het voor je....??
    Nee flauwekul natuurlijk.
    Door jouw verhalen ben ik ook een beetje op reis.
    Lieve Bregje; veel genieten en blijf, heel graag, je mooie reisverhalen sturen.
    Dikke kus.
    Annemiek

• 16 November 2007 - 21:55

Oma:

Hallo lieve Bregje. Hier is oma. Ik ben op dit moment bij Edith en Lille in Westkapelle (en de kippen en Zwaan en Piet en Kees). Theo is ook net langs gekomen. Ik heb al jouw brieven gelezen en ik vind het geweldig wat jij allemaal meemaakt. Geniet er maar van met Charlotte, nu het nog kan, want nu heb jij er de gelegenheid voor en kan je later terugzien op een hele, fijne, geweldige periode. Ik heb heel erg moeten lachen om die vrouw die de boot roeide in de grotten. Later wilde zij jullie die kleden verkopen, die jullie afschuwelijk vonden en die jullie natuurlijk niet kochten. Zij werd er kwaad om. Ik zag het voor me.
    Geniet maar volop van deze vakantie/reis. Ik benijd jou eigenlijk wel een beetje, want in mijn tijd gebeurde zoiets niet.
    Bregje en Charlotte nog heel veel plezier, ik hoop nog veel van jullie te horen en te lezen dan geniet ik er ook een beetje van. Kus van Oma.

• 17 November 2007 - 08:45

Anne-Marie:

hallo Bregje, wat een fantastische reis zijn jullie aan het maken! Ik kijk er erg naar uit jullie hier in Lower Hutt te zien, aan het eind van je reis.

Groetjes (ook aan Yvonne, Edith, Theo en tante Dein)
    Anne-Marie

• 19 November 2007 - 18:16

Stefan:

Hoi Bregje
    Wat heb jij al veel gezien.Het is hier veel kouder dan bij jou.Het gaat goed met mij op school.Ik heb een raadsel:het is geel en het ski't van de berg.Ra,ra,wat is dat? groetjes Stefan
    Oplossing:skitroen